Marţi, 29 Mai 2012 18:19

Trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert

Written by  Avocat Natanaela Oprea
Rate this item
(0 votes)
Legea treceri Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert a Romaniei.
Legea a fost votata marti in Parlament, starnind atat protestul Ministerului Justitiei - care a acuzat ilegalitatea sa, cat si nemultumirea mediului de afaceri. Propunerea legislativa a intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri. 
 
MJLC a solicita presedintelui Romaniei sa retrimita Parlamentului propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr.335/2007 si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la MJLC la Camerele de Comert. 
 
Ministerul Justitiei i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege, care ridica "probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare". Daca legea este promulgata, se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale. 
 
Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri, la deschiderea evenimentului "Topul national al firmelor private din Romania", organizat de Consiliul National pentru IMM din Romania, ca nu va promulga legea care prevede trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert a Romaniei. 
 
Trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert a creat de-a lungul anilor un adevarat scandal in Parlament. 
 
- Primul proiect de lege a fost initiat in 2005 de liberali. Legea a fost aprobata de Parlament, dar contestata la Curtea Constitutionala. In urma ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre un grup de deputati din mai multe partide politice, Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei. 
 
- Al doilea proiect de lege a fost introdus in Parlament in 2007. Au fost eliminate unele prevederi referitoare la Registrul Comertului, dar s-au pastrat preluarea Biroului Unic si a informatiilor de la Registrul Comertului, gratuit precum si interzicerea, in favoarea camerelor de comert, a desfasurarii activitatii de asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Legea nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata.
Avocat Natanaela Oprea

Avocat Natanaela Oprea

 

Specializări: drept civil, drept penal, drept comercial, dreptul muncii, drept administrativ, drept bancar, drept fiscal,  proprietate intelectuală.

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

RECUPERARI CREANTE
- Titluri executorii
- Recuperam banii de la ANRP in baza Legilor nr. 9/1998 (Bulgaria), respectiv Legii nr. 290/2003 (Basarabia, Bucovina, Hertegovina), precum si in baza altor legi speciale 


RECUPERARE TAXA AUTO DE PRIMA INMATRICULARE

LITIGII CASE/TERENURI
- rezolutiuni si reziliere contracte
- uzucapiuni, succesiuni si partaje, revendicari
- obtinem hotarari judecatoresti care tin loc de act/titlu de proprietate

DIVORTURI/ INCREDINTARE MINORI

LITIGII DE MUNCA
- drepturi salariale

PLANGERI CONTRAVENTIONALE
- anulare proces verbal de contraventie

ASOCIATII DE PROPRIETARI
- infiintare si solutionare litigii legate de acestea

DOMENII DE ACIVITATE:
- Drept civil
- Drept comercial
- Dreptul familiei
- Dreptul muncii
- Dreptul administrativ
- Dreptul fiscal
- Proprietate intelectuala
- Drept bancar


SERVICII
- notari
- asistenta tranzactii imobiliare-notari publici
- executori judecatoresti
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstăzi9
mod_vvisit_counterIeri6
mod_vvisit_counterAceastă săptămână62
mod_vvisit_counterAceastă luna36
mod_vvisit_counterTotal255051